Terug naar de homepagina
Alles wat je moet weten over Antibiotica na een tandartsbehandeling - Thumbnail

Alles wat je moet weten over Antibiotica na een tandartsbehandeling

In de wereld van mondgezondheid komen we vaak ontstekingen tegen, zoals wortelpuntontstekingen of ontstekingen aan het tandvlees. Vooral bij ontstekingen aan het tandvlees is zelfzorg essentieel. De behandeling vergt tijd en regelmatig onderhoud. Bacteriën zijn vrijwel altijd de hoofdoorzaak van ontstekingen. Maar waarom moeilijk doen met tandsteen instrumenten, ragers en stokertjes als je gewoon wat pilletjes kunt slikken, toch?

Antibiotica na een tandartsbehandeling

Helaas werkt het niet zo simpel. Antibiotica alleen geven bij ernstige tandvleesontstekingen zoals parodontitis, helpt niet. Diepere pockets tussen tand en tandvlees zijn voor bacteriën ontoegankelijk, waardoor antibiotica niet effectief is. Als het tandvlees zich sluit terwijl de oorzaak niet verwijderd is, kan dit een abces veroorzaken en ernstige pijn veroorzaken.

Bacteriën worden resistent

Zonder de oorzaak van ontsteking weg te nemen, zal de ontsteking aanhouden of terugkeren. Sterke bacteriën overleven antibiotica en kunnen resistent worden, wat resulteert in superinfecties. Het voorschrijven van antibiotica is daarom aan strikte regels gebonden in Nederland.

Uitzonderingen bij aanhoudende ontsteking

In sommige gevallen kan antibiotica wel voorgeschreven worden, bijvoorbeeld bij aanhoudende ontsteking ondanks goede mondhygiëne en succesvolle behandelingen. Probiotica worden ook steeds vaker voorgeschreven om de balans van goede bacteriën na een antibioticakuur te herstellen.